Translate

sobota, 18 maja 2013

Alessandro Safina


Włoski tenor. Wiedziałam, że jest taki ktoś, od czasu, gdy razem McGregorem śpiewał "Your song" Eltona Johna w filmie  "Moulin Rogue". Nie wiedziałam jednak, że jest tak pięknym mężczyzną. W  wypadku jego występów uczta jest  więc właściwie podwójna, i dla uszu,  i dla oczu. Nawet teraz, gdy liczy sobie już nieco ponad pięćdziesiąt lat jest po co zatrzymać na nim wzrok.
Jestem zła, że obejrzałam go sobie dopiero teraz, no ale na szczęście żyjemy w czasach, w których właściwie każdy koncert jest rejestrowany, a więc osiągalny.

Your song


Your song


Incanto









z Petrą Berger


Majówka z koniem w Szczepankowie.

Dziś zaczyna się coroczny konkurs w skokach, w naszym Szczepankowie. Serdecznie zapraszamy. Oprócz koni także zwykłe festynowe atrakcje dla dorosłych i dla dzieci. Weście ze sobą gotówkę najlepiej w bilonie. Mówię to z doświadczenia: wata cukrowa, przejażdzki kucami, lody kręcone, kiełbaski, duperele jarmarczne - piłeczki, gwizdki, koguciki na patyku. A dzieciom do wszystkiego świecą się oczy. Warto jednak przyjechać, atmosfera bardzo swojska, bo cała okolica to ze cztery wymieszane ze sobą, ale fantastyczne rodziny.

Dzisiaj:

8.00 – konkurs klasy LL – dokładności (80 cm)
8.50 – konkurs klasy L – dokładności (100 cm)
10.30 – konkurs Grand Prix Amatorów (105 cm)
12.00 – konkurs klasy P – na punkty i czas (110 cm)
14.15 – konkurs klasy N – dwufazowy (120 cm)
16.15 – konkurs klasy C – na punkty i czas (130 cm)
18.00 – konkurs Masters – (140 cm) o nagrodę WECHTA S.A. - kwalifikacja do TOP FOUR

Niedziela Zesłania Ducha Świętego - 19 maja

8.00 – konkurs klasy LL – dokładności (80 cm)
8.50 – konkurs klasy L – dokładności (100 cm)
10.30 – konkurs Grand Prix Amatorów (105 cm)
12.00 – konkurs klasy P – na punkty i czas (110 cm)
14.15 – konkurs klasy N – dwufazowy (120 cm)
16.15 – konkurs klasy C – na punkty i czas (130 cm)
18.00 – konkurs Masters – (140 cm) o nagrodę WECHTA S.A. - kwalifikacja do TOP FOUR



pod patronatem WECHTA SA (15.00 – 17.30)
15.00 – finałowy nawrót konkursu Grand Prix (140 cm)
o nagrodę BMW Olszowie
c
15.45 – pokaz Akademii Sztuki Jeździeckiej Karoliny Wajdy
pod patronatem Rady Osiedla
16.30 – konkurs STEFANIDIS TOP FOUR 2013


pokaz Karoliny Wajdy





Poznań, Stadion Sportowy Spławie ul. Gospodarska, w kierunku cmentarza.

Uczestnicy Masters kwalifikacji do TOP FOUR 2013
Aleksandra Lusina
Stadnina Koni Cekocinko
Jarosław Skrzyczyński
KJ Agro-Handel Śrem - lider rankingu Polskiego Związku Jeździeckiego
Marek Lewicki
KJ Czahary Pogorzelica
Jacek Zagor
Nadwiślianin Kwidzyn
Hubert Kierznowski
KJ Kietlów
Łukasz Brzóska
Miralex Gonitwa Skórka
Łukasz Jończyk
obecnie bez przynależności klubowej






czwartek, 16 maja 2013

Menu na upał.

Gdy przychodzą upalne dni, przechodzi ochota na schabowego. No chyba, że z młodymi ziemniaczkami i mizerią. I  młodą, zakwaszoną pomidorkim kapustką. No dobrze, po prostu czasem przychodzi ochota na lekkie włoskie dania i przekąski. I takowa właśnie przyszła dziś do mnie. Kupiłam więc sobie Lambrusco i postanowiam uraczyć się włoskimi bruscettami i crostini, oraz spagetti aglio e olio z boczkiem. Super, strzał w dychę, wszyscy w domu szczęśliwi. Pracy niewiele.

Bruschetty (grzaneczki z chleba pszennego  pomidorami)



bagietka, lub bułka paryska,
pomidory jak najdojrzalsze (ja miałam koktajlowe, świeże, tak dojrzałe, że aż słodkie),
bazylia świeża (ewentualnie mrożona, bo suszona zniekształca smak),
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek,
Kromeczki chleba opiekam na grillu, pomidory kroję w kostkę i mieszam z posiekaną bazylią, solę, pieprzę i cukrzę.
Gdy chleb się opiecze trzeba go nasmarować czosnkiem, położyć na wierzch pomidory i polać oliwą. Gotowe.

Crostino (grzanka z wątróbką drobiową)



250 g wątróbki drobiowej,
cebula
wytrawne wino
anchois,
kapary,
masło,
oliwa,
bagietka lub bułka paryska, kawiorek itp;
Opiekać chleb, w tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kosteczkę wątróbkę i smażyć kilka minut. Dodać wino i dusić aż płyn się zredukuje. Odstawić do ochłodzenia, wrzucić do miksera razem z anchovis i łyżką kaparów. Rybki do smaku, myślę, że ok. 50 g. Dodać  dużą łyżkę masła i wszystko zmiksować. Rozsmarować na ciepłych grzankach (ja smaruję grzanki czosnkiem). Gotowe.




Razem z grzankami można na blaszce upiec drobno pokrojony boczek, prawie na skwarki i kilka ząbków czosku w łupinkach.
Ugotować spagetti.
Gdy boczek będzie gotowy, wrzucić do niego makaron, polać oliwą z oliwek, wymieszać i jeść;  można do boczku dodawać peperoncino, czyli ostrą, świeżą papryczkę. Podawać z kolendrą posiekaną, świeżą, ewentualnie z natką lub bazylią. Czosnek widelcem wyciskać z łupinek i mieszać z makaronem.

Do tego wino, ja lubię lambrusco lub jakiegoś wytrawnego (brut) szampana (wino musujące), w carrfour jest dobry brut za ok 21 zł. Marek pije tylko czerwone wino. Właściwie wino jest tutaj najdroższym składnikiem, więc opłaca się być abstynentem.

















wtorek, 14 maja 2013

Letnia torebka biała jak śnieg.

Paradoksalnie śnieżnobiałe torebki nosimy latem. Biel ma chyba za zadanie chłodzić rozgrzaną słońcem nosicielkę. A tak poważnie projektanci rzadko proponują na lato białe torebki, jeśli już to jasne pastele i beże, często z kolei pojawiają się takowe w kolekcjach jesienno-zimowych. Jak już pisałam, nie miałam jeszcze białej torebki. Zawsze uważałam, że będę się z nią źle czuła. Nawiasem mówiąc nie lubię ubierać się na biało, momentalnie czuję się brudna, taka niegodna tej bieli. Nawet moja bielizna rzadko bywa biała.
Wracając do białej galanterii, jest kilka egzemplarzy, które mimo awersji do białego, chętnie bym przetestowała.
Od lat znajduję się pod wrażeniem Gaucho Diora (może być biała):


Givenchy



Michael Kors



Carolina Herrera

Moschino

Yves Saint Laurent


Versace


Valentino


Cameron Diaz

Chanel

Natalie Portman


Gwen Stefani

Jessica Alba


Jessica Alba



Versace

Jill Sander