Translate

piątek, 24 maja 2013

Lekki obiad: naleśniki z ricottą i pieczarkami, wątróbka drobiowa, włoska kawa mrożona.

Jak zwykle przygotowania należy zacząć od deseru. Najczęściej deser właśnie potrzebuje najwięcej czasu, w tym wypadku musi zamarznąć. Natomiast ja podam przepisy w kolejności podawania. Menu jest proste, ale skomponowane tak żeby nie straciło nic z pożywności i jednocześnie nie obciążało zbytnio żołądka. Czas wykonania wszystkich trzech potraw to jakieś pół godziny, niestety dochodzi  zapiekanie i  mrożenie.

1. naleśniki z serem ricotta i pieczarkami (mogą to być także inne grzyby z tym, że lepsze są świeże, ewentualnie mrożone, raczej nie - suszone) - 4 sztuki
-1/2 szklanki mąki;
- szklanka mleka;
-3 jaja; 1 żółtko;
-4 łyżki masła;
-1 szklanka ricotty;
-1/2 szklanki parmezanu startego (oryginalnie, ale dodajcie taki jaki macie)
- 20 dkg pieczarek;
-sos pomidorowy (smażona cebulka, puszka zmiksowanych pomidorów, bazylia, sól i pieprz, gotowane razem przez 10 minut, bez przykrycia);

Robimy naleśniki, mieszamy mąkę, mleko. Dodać do nich ubite 3 jajka, posolić i połączyć z masą mączną. Usmażyć naleśniki. Na maśle usmażyć pieczarki, pokrojone w plasterki, jeśli są małe, w kostkę jeśli duże, posolić i doprawić pieprzem.
W misce rozdrobnić widelcem ricottę, dodać żółtko i parmezan, oraz usmażone pieczarki, wymieszać.
Na każdy naleśnik kłaść dwie łyżki nadzienia, rozsmarowywać po całym naleśniku i zwijać jak cygaro.
Ułożyć w formie do zapiekania, polać sosem pomidorowym,  zapiekać 25 minut.


2. Wątróbka drobiowa (robiona na sposób wenecki - duszona):
-75 dkg wątróbki, nie musi być drobiowa, jeśli ktoś woli może być cielęca lub wołowa;
-oliwa;
-25 g masła;
-4 łyżki rosołu, lub bulionu mięsnego;
-siekana natka, sól pieprz;
- 50 dkg cebuli

Cebulę kroimy na talarki i razem  natką dusimy na oliwie z masłem przez 5- 7 minut pod przykryciem.
Wątróbkę oczyszczoną i umytą oraz osuszoną papierowym ręcznikiem dodajemy do cebulki, wlewamy rosół i dusimy dalszych 5-7 minut, sól, pieprz, jemy.


3. Mrożona kawa po włosku (Lazio)
-8 żółtek;
-100 g cukru;
125 ml espresso;

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką, odstawiamy do schłodzenia, ponownie porządnie mieszam,y po czym przekładamy do foremek do lodów, albo małych filiżaneczek, następnie mrozimy przez 2 godziny. 





czwartek, 23 maja 2013

Lekki obiad: zapiekanka z kalafiora, łosoś ze szczawiem i mus bananowy.

W piątki koniecznie należy odpocząć od mięsa. Nawet jeżeli nie jesteście religijni, dobrze Wam zrobi taki posiłek bezmięsny, zresztą nawet więcej niż raz w tygodniu. Wybrałam, jak zwykle, zestaw dań nie wymagających długiego gotowania, czy przygotowywania. Jest to też menu, nie tak drogie (właściwie wydatek stanowi łosoś, ale przecież potrzebujemy dla jednej osoby nie więcej niż 20 dkg kawałek, kalafior może być mrożony, ale nie gotujmy go wówczas zbyt długo). Ja wszystkie produkty typu łosoś, sery itp. kupuję w Lidlu i jestem zadowolona.



1. Zapiekanka z kalafiora (na ok. 4 porcje):
- 2 średnie kalafiory lub dwie paczki mrożonki;
-4 jajka;
-3/4 szklanki tłustego mleka;
-1/2 łyżeczki mielonego kminku;
-1 ząbek czosnku;
-2 dymki, posiekane;
- szklanka okruchów chleba, ewentualnie tarta bułka (lepsza jest własnej roboty np z serowej bułki);
- chlust białego wina;
-sól, pieprz;

Kalafior podzielony na różyczki, gotuj na parze 6 minut, lub tradycyjnie 4 minuty, odcedź przełóż do naczynia do zapiekania. Rozmieszaj jajka mleko, kminek, posiekany czosnek i dymkę w misce. Polej kalafiora masą jajeczna i posyp okruchami, skrop winem (wino nie jest konieczne) i zapiekaj przez 15 minut w piekarniku 190 stopni. Na koniec dopraw solą i pieprzem.



2. Łosoś ze szczawiem:
-szczaw ok. 2-3 szklanek;
-Oliwa;
- łyżka masła;
- 4 kawałki łososia ze skórą (od 10 - 20 dkg porcja)
- sól , pieprz;

Umyj szczaw i usuń ogonki i żyłki, osusz tak jak sałatę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, włóż szczaw i posól, mieszaj kopystką, aż szczaw nabierze konsystencji puree, ok. 5 minut. 
Łososia połóż na rozgrzanej oliwie, na patelni, skórą do dołu, mięso posól i dopraw pieprzem, smaż ok. 5 minut (zależnie od grubości kawałka) pod przykryciem. Odkryj i na dwie minuty odwróć rybę. Przełóż łososia na talerze, na puree ze szczawiu lub obok.


3. Mus  bananowy:
-3 dojrzałe banany;
-sok  cytryny lub dwóch;
-sok z jednej lub dwóch pomarańczy;
-2 łyżki miodu (lub cukier);
-jogurt naturalny ok szklanki
-3 białka (można do kalafiora użyć 3 żółtek a białka spożytkować do musu).


Zmiksuj banany z sokami, miodem, dodaj jogurt i wymieszaj. Ubij białka na sztywna pianę i delikatnie wymieszaj z bananami. Przełóż do pucharków lub salaterek i na co najmniej godzinę wstaw do lodówki.




Gotowe w czasie około 20 minut (jeśli nagrzejesz wcześniej piekarnik, a deser przygotujesz jako pierwszy).


wtorek, 21 maja 2013

Lekki obiad: chłodnik z buraków, omlet ze szparagami, owoce i wino.

Upalne dni skłaniają nas do szukania niezbyt ciężkich i kalorycznych dań. Za to pięknych i kolorowych, wabiących jak wiosenne kwiaty, którymi  nota bene, dobrze jest umaić w tym czasie nasz dom. Pamiętam, że gdy byłyśmy z siostrą dziewczynkami, mama prosiła nas, o to, żebyśmy codziennie narwały świeżych kwiatków dla Matki Boskiej. Miałyśmy takie majowe ołtarzyki. Sama też dbała, żeby przez cały okres tzw. wegetacji, na stole stały świeże kwiaty. Moja teściowa, mama Helenka, przez całe lato ubiera salon dużymi bukietami kwiatów prosto z ogrodu. Warto zadać sobie taki trud nie trud, zwłaszcza, że nie trzeba trwonić pieniędzy, bo równie cudowne jak te z kwiaciarni, są kwiaty polne i łąkowe. Naprawdę błagam, na okres lata schowajmy sztuczne, choćby nawet najpiękniejsze kwiaty, do szafy.



Wróćmy do jedzenia:

CHŁODNIK Z BURAKÓW:
1/2 kg czerwonych buraków, które gotujemy nieobrane, po ugotowaniu obieramy (w rękawiczkach) i kroimy w kostkę;
1 litr jogurtu naturalnego,
2 malutkie dymki ze szczypiorkiem, pokrojone na półcentymetrowe odcinki,
1/2 posiekanego ząbka czosnku,
2 łyżki świeżego, posiekanego koperku, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz;
Wymieszaj buraki  z jogurtem, dodaj dymkę, czosnek i kminek. Dopraw solą i pieprzem, i wstaw do lodówki na dwie godziny. Podawaj na schłodzonych talerzach, ostatecznie doprawiony i posypany koperkiem.

OMLET ZE SZPARAGAMI:

6 jajek, 10 dkg startego sera,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 pęczek szparagów, ugotowanych, pokrojonych na dwucentymetrowe kawałki (biały lub zielone),
sól, pieprz, łyżeczka masła, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki wody;

Ubij jajka z wodą, serem i natką, dopraw do smaku. Rozgrzej patelnię naleśnikową do średniej temperatury, wlej oliwę, po chwili włóż masło, gdy sie rozpuści, wlej masę jajeczną, czekaj aż lekko się zetnie, wtedy wrzuć szparagi i smaż jeszcze ok. 4 minuty, po czym zajadaj.


Popijaj schłodzonym, białym tokajem (ja tak lubię najbardziej) albo innym, najlepiej ulubionym, winem.
Jeśli truskawki są w niezbyt rujnującej cenie, zjedz sobie kilka owocków do winka.

Letnie uczesanie - kucyk, kitka, koński ogon.

Ja nie mam latem problemu z włosami, bo od urodzenia Mikołaja, noszę krótkie. Współczuję jednak dziewczynom, posiadaczkom długich do pasa włosów braku inwencji, fantazji, wyobraźni, albo zaniku pewności siebie. Wszystkie koleżanki mojego starszego syna, więc dziewczyny już niczego sobie, wyglądają tak samo. Jest ich w klasie coś około dwunastu i nie odróżnisz jednej od drugiej. Już kiedyś użyłam tego porównania, ale najlepiej mi pasuje to, że wyglądają jak grupa topielic. Bo oczywiście długie włosy to jedno, trzeba je jeszcze koniecznie wyprostować, i spuścić specyficznie po obu stronach twarzy, konieczny jest do tego prosty przedziałek po środku czaszki, efekt jest do prawdy dziwny.
Tymczasem mają takie możliwości, że mogłyby zachwycać codziennie innym uczesaniem. Używać tych hodowanych wytrwale, przez całe lata włosów jako płaszczyny do eksponowania ozdób, biżuterii, dodatków. Co pozwoliłoby, wypracować .w krótkim czasie własny styl i look. Wiem jednak, że w wieku szesnastu lat, trendy odgrywają ważną rolę i do ekspozycji własnego ja dojdzie być może za jakiś czas. Jeżeli już jednak masz swoich ....dzieścia lat i masz to szczęście, że Twoje włosy osiągają odpowiednie długości, chociaż wypróbuj kilka splotów, może nawet nie zdajesz sobie sprawy, że rewelacyjnie Ci w jakimś uczesaniu.






Beyonce


 Brigitte Bardot

Beyonce

Beyonce


 Jennifer Lopez



Salma Hayek


 Angelina Jolie
Jennifer  Aniston


Kim Kardashian


Scarlet Johansson



 Joanna Liszowska



Iza Miko

Monica Bellucci

modelka Donny Karan








poniedziałek, 20 maja 2013

KOPERTÓWKA

Myślę, że jej nie doceniamy, przegrywa z kretesem z torebkami, które można nosić na ramieniu. Niby jasne, wygoda przede wszystkim. Skoro jednak potrafimy męczyć się kuśtykając na zbyt wysokich koturnach, możemy przecież trzymać w dłoni jakieś cudeńko. Szczególnie, że trzymanie kopertówki, wymusza na noszącej pewną dystyngowaną postawę. Wybór wzorów i kolorów jest spory i trudno się zdecydować na jeden model, myślę, że znam tylko jedną kobietę, która nie będzie miała problemu z dopasowaniem torebki do siebie. Jest nią moja siostra Katarzyna. Ja zawsze muszę kupić kilka różnych, dotyczy to zarówno ubrań jak i akcesoriów. Moja siostra jest inna, dokładnie pamięta co ma w szafie, wie czego potrzebuje i w sklepach nie ulega pokusie kupienia czegoś co nie do końca będzie miała  z czym nosić. Wszystko ma przemyślane i skrupulatnie skomponowane. Świetnie to widać, gdy wyjeżdżamy na wspólne wakacje. Ma jedną niezbyt dużą torbę a w czasie wyjazdu stale wygląda inaczej. Ja zabieram górę ciuchów a potem, jak dokumentują zdjęcia, noszę jedną, najwygodniejszą sukienkę. Tak więc, ja zapewne pod koniec roku będę dumną posiadaczką coś koło trzech kopertówek a Kaśka będzie miała jedną, na dodatek pasującą do wszystkiego i na każdą okazję.
Przy okazji zauważcie, że kopertówka do tej pory przynależna wielkim galom, ewentualnie balom sylwestrowym, przebranżowiła się na casual, odpowiedni o każdej porze dnia.














































Balenciaga


Zara


Jenifer Lopez

Paris Hilton



Kate Bosworth, Jewel Mint Silver Box










Valentino

Mila 

Alexander McQueen


Max Azria

Burberry


Księżna Kate

Elle McPerson

Marc Jacobs

Cannes 2013

Swarovski


Rihanna, Fendi

Eve Mendes


Heidi Klum


Eva Longoria

Valentino

Tous

Dior


Chanel

Tood's

LV