Jak zwykle przygotowania należy zacząć od deseru. Najczęściej deser właśnie potrzebuje najwięcej czasu, w tym wypadku musi zamarznąć. Natomiast ja podam przepisy w kolejności podawania. Menu jest proste, ale skomponowane tak żeby nie straciło nic z pożywności i jednocześnie nie obciążało zbytnio żołądka. Czas wykonania wszystkich trzech potraw to jakieś pół godziny, niestety dochodzi zapiekanie i mrożenie.
1. naleśniki z serem ricotta i pieczarkami (mogą to być także inne grzyby z tym, że lepsze są świeże, ewentualnie mrożone, raczej nie - suszone) - 4 sztuki
-1/2 szklanki mąki;
- szklanka mleka;
-3 jaja; 1 żółtko;
-4 łyżki masła;
-1 szklanka ricotty;
-1/2 szklanki parmezanu startego (oryginalnie, ale dodajcie taki jaki macie)
- 20 dkg pieczarek;
-sos pomidorowy (smażona cebulka, puszka zmiksowanych pomidorów, bazylia, sól i pieprz, gotowane razem przez 10 minut, bez przykrycia);
Robimy naleśniki, mieszamy mąkę, mleko. Dodać do nich ubite 3 jajka, posolić i połączyć z masą mączną. Usmażyć naleśniki. Na maśle usmażyć pieczarki, pokrojone w plasterki, jeśli są małe, w kostkę jeśli duże, posolić i doprawić pieprzem.
W misce rozdrobnić widelcem ricottę, dodać żółtko i parmezan, oraz usmażone pieczarki, wymieszać.
Na każdy naleśnik kłaść dwie łyżki nadzienia, rozsmarowywać po całym naleśniku i zwijać jak cygaro.
Ułożyć w formie do zapiekania, polać sosem pomidorowym, zapiekać 25 minut.
2. Wątróbka drobiowa (robiona na sposób wenecki - duszona):
-75 dkg wątróbki, nie musi być drobiowa, jeśli ktoś woli może być cielęca lub wołowa;
-oliwa;
-25 g masła;
-4 łyżki rosołu, lub bulionu mięsnego;
-siekana natka, sól pieprz;
- 50 dkg cebuli
Cebulę kroimy na talarki i razem natką dusimy na oliwie z masłem przez 5- 7 minut pod przykryciem.
Wątróbkę oczyszczoną i umytą oraz osuszoną papierowym ręcznikiem dodajemy do cebulki, wlewamy rosół i dusimy dalszych 5-7 minut, sól, pieprz, jemy.
1. naleśniki z serem ricotta i pieczarkami (mogą to być także inne grzyby z tym, że lepsze są świeże, ewentualnie mrożone, raczej nie - suszone) - 4 sztuki
-1/2 szklanki mąki;
- szklanka mleka;
-3 jaja; 1 żółtko;
-4 łyżki masła;
-1 szklanka ricotty;
-1/2 szklanki parmezanu startego (oryginalnie, ale dodajcie taki jaki macie)
- 20 dkg pieczarek;
-sos pomidorowy (smażona cebulka, puszka zmiksowanych pomidorów, bazylia, sól i pieprz, gotowane razem przez 10 minut, bez przykrycia);
Robimy naleśniki, mieszamy mąkę, mleko. Dodać do nich ubite 3 jajka, posolić i połączyć z masą mączną. Usmażyć naleśniki. Na maśle usmażyć pieczarki, pokrojone w plasterki, jeśli są małe, w kostkę jeśli duże, posolić i doprawić pieprzem.
W misce rozdrobnić widelcem ricottę, dodać żółtko i parmezan, oraz usmażone pieczarki, wymieszać.
Na każdy naleśnik kłaść dwie łyżki nadzienia, rozsmarowywać po całym naleśniku i zwijać jak cygaro.
Ułożyć w formie do zapiekania, polać sosem pomidorowym, zapiekać 25 minut.
2. Wątróbka drobiowa (robiona na sposób wenecki - duszona):
-75 dkg wątróbki, nie musi być drobiowa, jeśli ktoś woli może być cielęca lub wołowa;
-oliwa;
-25 g masła;
-4 łyżki rosołu, lub bulionu mięsnego;
-siekana natka, sól pieprz;
- 50 dkg cebuli
Cebulę kroimy na talarki i razem natką dusimy na oliwie z masłem przez 5- 7 minut pod przykryciem.
Wątróbkę oczyszczoną i umytą oraz osuszoną papierowym ręcznikiem dodajemy do cebulki, wlewamy rosół i dusimy dalszych 5-7 minut, sól, pieprz, jemy.
3. Mrożona kawa po włosku (Lazio)
-8 żółtek;
-100 g cukru;
125 ml espresso;
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką, odstawiamy do schłodzenia, ponownie porządnie mieszam,y po czym przekładamy do foremek do lodów, albo małych filiżaneczek, następnie mrozimy przez 2 godziny.