Translate

czwartek, 23 maja 2013

Lekki obiad: zapiekanka z kalafiora, łosoś ze szczawiem i mus bananowy.

W piątki koniecznie należy odpocząć od mięsa. Nawet jeżeli nie jesteście religijni, dobrze Wam zrobi taki posiłek bezmięsny, zresztą nawet więcej niż raz w tygodniu. Wybrałam, jak zwykle, zestaw dań nie wymagających długiego gotowania, czy przygotowywania. Jest to też menu, nie tak drogie (właściwie wydatek stanowi łosoś, ale przecież potrzebujemy dla jednej osoby nie więcej niż 20 dkg kawałek, kalafior może być mrożony, ale nie gotujmy go wówczas zbyt długo). Ja wszystkie produkty typu łosoś, sery itp. kupuję w Lidlu i jestem zadowolona.



1. Zapiekanka z kalafiora (na ok. 4 porcje):
- 2 średnie kalafiory lub dwie paczki mrożonki;
-4 jajka;
-3/4 szklanki tłustego mleka;
-1/2 łyżeczki mielonego kminku;
-1 ząbek czosnku;
-2 dymki, posiekane;
- szklanka okruchów chleba, ewentualnie tarta bułka (lepsza jest własnej roboty np z serowej bułki);
- chlust białego wina;
-sól, pieprz;

Kalafior podzielony na różyczki, gotuj na parze 6 minut, lub tradycyjnie 4 minuty, odcedź przełóż do naczynia do zapiekania. Rozmieszaj jajka mleko, kminek, posiekany czosnek i dymkę w misce. Polej kalafiora masą jajeczna i posyp okruchami, skrop winem (wino nie jest konieczne) i zapiekaj przez 15 minut w piekarniku 190 stopni. Na koniec dopraw solą i pieprzem.



2. Łosoś ze szczawiem:
-szczaw ok. 2-3 szklanek;
-Oliwa;
- łyżka masła;
- 4 kawałki łososia ze skórą (od 10 - 20 dkg porcja)
- sól , pieprz;

Umyj szczaw i usuń ogonki i żyłki, osusz tak jak sałatę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, włóż szczaw i posól, mieszaj kopystką, aż szczaw nabierze konsystencji puree, ok. 5 minut. 
Łososia połóż na rozgrzanej oliwie, na patelni, skórą do dołu, mięso posól i dopraw pieprzem, smaż ok. 5 minut (zależnie od grubości kawałka) pod przykryciem. Odkryj i na dwie minuty odwróć rybę. Przełóż łososia na talerze, na puree ze szczawiu lub obok.


3. Mus  bananowy:
-3 dojrzałe banany;
-sok  cytryny lub dwóch;
-sok z jednej lub dwóch pomarańczy;
-2 łyżki miodu (lub cukier);
-jogurt naturalny ok szklanki
-3 białka (można do kalafiora użyć 3 żółtek a białka spożytkować do musu).


Zmiksuj banany z sokami, miodem, dodaj jogurt i wymieszaj. Ubij białka na sztywna pianę i delikatnie wymieszaj z bananami. Przełóż do pucharków lub salaterek i na co najmniej godzinę wstaw do lodówki.




Gotowe w czasie około 20 minut (jeśli nagrzejesz wcześniej piekarnik, a deser przygotujesz jako pierwszy).