4 porcje
1.Zupa cebulowa to jedno z moich ulubionych letnich dań.
-2 pokrojone w talarki cebule;
-rosół, bulion, lub bulion kostki 1 l;
-50 g masła;
-1/2 szklanki białego wina, jeśli masz;
-natka, sól, pieprz, parmezan
Podsmaż na maśle cebulkę aż się zezłoci, dolej wino, po dwóch minutach wlej rosół. Gotuj aż cebula będzie miękka. Na koniec możesz wszystko zmiksować. Doprawić i posypać natką i parmezanem, podawaj z grzanką.
-2 szklanki mąki pszennej;
-dwa jajka;
-30 dkg boczku wędzonego, albo surowego, albo gotowanego, albo jakiegokolwiek innego;
-masło łyżka do polania klusek,
-szczypiorek posiekany
-oliwa, sól, woda,
Do miski przesiej mąkę, szczyptę soli i wbij jajka oraz wlej szklankę wody, wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką oliwy. Gdy woda zacznie wrzeć połóż ciasto na deseczkę do krojenia i zrzucaj do wody jego małe wałeczki. Czekaj aż kluseczki wypłyną i gotuj je jeszcze 4 minuty.
W tym czasie podsmaż pokrojony na kwadraciki boczek.
Przelej kluski na durszlak, polej zimną wodą. Podawaj ze skwarkami i np szczypiorkiem, polane masłem.
3.Biała surówka.
-malutki kalafior, lub kilka różyczek, startych na tarce;
-puszka białej fasoli,;
-2 szklanki ugotowanego ryżu;
-2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu;
-sól, pieprz
Fasolkę z puszki osusz na ręczniku papierowym i dodaj do kalafiora, wrzuć tam również ryż, dopraw i wymieszaj z jogurtem i majonezem.
4. Sernik z rabarbarem.
-3 szklanki sera śmietankowego;
-6 jajek;
-1 1/2 szklanki cukru;
-1/2 szklanki mąki;
-1 cukier waniliowy;
-dwie szklanki rabarbaru, umytego i pokrojonego na dwucentymetrowe kawałki;
-budyń śmietankowy;
Do misy miksera wsyp cukier i cukier waniliowy, 6 żółtek i miksuj 8 minut, po czym dodaj ser, przesianą mąkę i budyń, i mieszaj kolejnych 8 minut.
rabarbar posyp mąką i przemieszaj, żeby go okleiła, wrzuć go do masy serowej i wymieszaj drewnianą łyżką.
Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj ją do ciasta. znów delikatnie wymieszaj i przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną formy.
Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.