Translate

środa, 1 maja 2013

Pyszne Tiramisu.

Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Podaję składniki:

1 duża paczka biszkoptów "Lady Finger"

Włoski likier z gorzkich migdałów Amaretto



4 żółtka

5 filiżaneczek espresso, lub 1 1/2 kubka mocnej kawy rozpuszczalnej


1/2 szklanki cukru pudru (jeśli lubisz bardzo słodkie kremy 2/3 szklanki)

gorzkie kakao

2 opakowania serka Marscapone


cukier waniliowy, wystarczy 1 klasyczne opakowanie 20 g
foremka ok. 30/30 cm




lodówka do schłodzenia deseru (chciałabym mieć taką fajną smerfetkę)

PRZEPIS
1.UCIERAĆ ŻÓŁTKA Z CUKREM PUDREM I CUKREM WANILIOWYM PRZEZ 8 MINUT;
2.DO GŁADKO UTARTEJ MASY DODAĆ OBA SERKI MARSCAPONE I UCIERAĆ DALSZych 5 MINUT;
3. PRZYGOTOWAĆ KAWĘ I WLAĆ JĄ RAZEM Z AMARTTO DO SZEROKIEGO, PŁASKIGO NACZYNIA, W KTÓRYM BĘDZIE ŁATWO MOCZYĆ BISZKOPTY. JEŚLI JEST W DOMU JAKAŚ WÓDKA, MOŻNA DO KAWY I LIKIERU DODAĆ "CHLUST" WÓDKI;
4. ROBIMY PIERWSZE PIĘTRO: ZAMACZAMY KAŻDY BISZKOPT Z OBU STRON W MIESZANCE ALKOHOLOWO-KAWOWEJ, POWIEDZMY OK. 1-2 SEK. Z KAŻDEJ STRONY I UMIESZCZaMY W FOREMCE JEDEN OBOK DRUGIEGO;
5. GDY POKRYJEMY BISZKOPTAMI CAŁE DNO FOREMKI POKRYWAMY BISZKOPTY POŁOWĄ KREMU I ROZSMAROWUJEMY GO RÓWNOMIERNIE;
6. POSYPUJEMY CAŁE PIĘTRO KAKAO I POWTARZAMY CZYNNOŚCI NA DRUGIM PIĘTRZE: MOCZYMY CIASTKA, UKŁADAMY, KŁADZIEMY KREM, POSYPUJEMY KAKAO;
7. PRZYKRYWAMY TIRAMISU FOLIĄ ALUMINIOWĄ I WKŁADAMY DO LODÓWKI NA CO NAJMNIEJ DWIE GODZINY I JEST TO NAJTRUDNIEJSZA CZYNNOŚĆ - CZEKANIE NA MOŻLIWOŚĆ SPRÓBOWANIA.

Mam nadzieję, że będzie smakowało Wam tak jak nam.