Z racji raczej chłodnej aury, dzisiejszy obiad musi być rozgrzewający. Postawiłam na gulasz z jarzynami i ziemniaczkami, czyli 3 w 1 i robi się prawie sam.
Produkty:
- mięso - 80 dkg (łopatka wieprzowa, lub wołowa, lub cielęca, comber jagnięcy, wszystko byle nie drób);
- kilka młodych, oskrobanych ziemniaczków, daję po cztery na osobę;
- kilka obranych szalotek;
- kilka oskrobanych marchewek w całości (np. po dwie na osobę)
jeśli lubicie można dodać np także młode pietruszki (korzeń) w całości i inne młode warzywka - kalarepkę, seler, groszek;
- szklanka rosołu lub bulionu;
- oliwa lub olej;
- 1 listek laurowy;
- jeden dojrzały średni pomidor, lub kilka z puszki;
- łyżka mąki ;
- opcjonalnie białe wino;
Pokrojone na równe kawałki mięso wymieszać z mąką, wraz z szalotkami podsmażyć na oliwie - jakieś 5 minut;
Wlać bulion, przenieść do brytfanny (naczynia żaroodpornego), wrzucić do mięsa warzywa, listek, wino (1/3 szklanki), pokrojonego w kosteczkę pomidora bez skóry. Przykryć i wstawić do piekarnika na godzinę - 200/180 stopni.
Lubię jeść ten gulasz ze świeżą kromką chleba, ale jako, że są w nim ziemniaki, jest to taki mój smak, który nie każdemu "podejdzie".
Deser, robi się szybko, ale konieczne jest schładzanie w lodówce, około godziny;
Produkty:
-1/2 kg truskawek;
- sok z 1 pomarańczy;
- 500 g naturalnego jogurtu;
- 100 g cukru pudru;
Umyte i obrane z szypułek truskawki, pokroić na plastry lub w ćwiartki, lub jak tam kto ma ochotę i umieścić w czterech salaterkach, sprawiedliwie, po równo. Skropić sokiem z pomarańczy i nałożyć kopiastą łyżkę jogurtu do każdego naczynia, odstawić do lodówki.
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier wraz z dwoma łyżkami zimnej wody. Wstawić na mały ogień i mieszać do chwili rozpuszczenia cukru. Zwiększyć płomień i nie mieszać, w momencie, gdy zmieni barwę rondel wstawić do zimnej wody, np w zlewie.
Ostrożnie przelewać karmel do naczyń z truskawkami i odstawić do ochłodzenia do lodówki.
Podawać z filiżanką espresso.
Produkty:
- mięso - 80 dkg (łopatka wieprzowa, lub wołowa, lub cielęca, comber jagnięcy, wszystko byle nie drób);
- kilka młodych, oskrobanych ziemniaczków, daję po cztery na osobę;
- kilka obranych szalotek;
- kilka oskrobanych marchewek w całości (np. po dwie na osobę)
jeśli lubicie można dodać np także młode pietruszki (korzeń) w całości i inne młode warzywka - kalarepkę, seler, groszek;
- szklanka rosołu lub bulionu;
- oliwa lub olej;
- 1 listek laurowy;
- jeden dojrzały średni pomidor, lub kilka z puszki;
- łyżka mąki ;
- opcjonalnie białe wino;
Pokrojone na równe kawałki mięso wymieszać z mąką, wraz z szalotkami podsmażyć na oliwie - jakieś 5 minut;
Wlać bulion, przenieść do brytfanny (naczynia żaroodpornego), wrzucić do mięsa warzywa, listek, wino (1/3 szklanki), pokrojonego w kosteczkę pomidora bez skóry. Przykryć i wstawić do piekarnika na godzinę - 200/180 stopni.
Lubię jeść ten gulasz ze świeżą kromką chleba, ale jako, że są w nim ziemniaki, jest to taki mój smak, który nie każdemu "podejdzie".
Deser, robi się szybko, ale konieczne jest schładzanie w lodówce, około godziny;
Produkty:
-1/2 kg truskawek;
- sok z 1 pomarańczy;
- 500 g naturalnego jogurtu;
- 100 g cukru pudru;
Umyte i obrane z szypułek truskawki, pokroić na plastry lub w ćwiartki, lub jak tam kto ma ochotę i umieścić w czterech salaterkach, sprawiedliwie, po równo. Skropić sokiem z pomarańczy i nałożyć kopiastą łyżkę jogurtu do każdego naczynia, odstawić do lodówki.
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier wraz z dwoma łyżkami zimnej wody. Wstawić na mały ogień i mieszać do chwili rozpuszczenia cukru. Zwiększyć płomień i nie mieszać, w momencie, gdy zmieni barwę rondel wstawić do zimnej wody, np w zlewie.
Ostrożnie przelewać karmel do naczyń z truskawkami i odstawić do ochłodzenia do lodówki.
Podawać z filiżanką espresso.