Translate

piątek, 5 lipca 2013

Menu na lato- tagine z kurczaka z daktylami i miodem, ryż szafranowy i mrożona herbata miętowa

Uwielbiam arabskie smaki i uwielbiam tagine (Tażin)  Doprawdy nie umiem sama sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego dotąd nie kupiłam sobie naczynia do gotowania tej potrawy? Kilka lat sprzedawali je w Ikea, ostatnio w TK Maxx a ja nadal robię tagine w zwykłej brytfannie, albo brytfannie glinianej (tej, którą przed użyciem trzeba namoczyć w wodzie).
Odpowiem sobie sama - Pewnie dlatego, że nie widzę zasadniczej różnicy w smaku.

Produkty - tagine:
- udka z kurczaka bez kości (2-3 na osobę);
- 2 cebule, pokrojone na cieniutkie plasterki, lub piórka;
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone i posiekane;
- łyżeczka kminu rzymskiego;
- łyżeczka kolendry - zmielonych nasion;
- łyżeczka imbiru;
- łyżeczka kurkumy;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki chili;
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej;
- 40 ml miodu;
- daktyle bez pestek (szklanka);
- 2 szklanki bulionu lub rosołu;
- 1/2 szklanki wody;
- posiekana kolendra, ew. pietruszka natka;
- oliwa;

1. mięso pokroić w paski równej wielkości, np. 3 cm,
wrzucać partiami na rozgrzaną oliwę, aż się przyrumieni, osączyć na papierze;
2. zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać do nich przyprawy;
3. połączyć kurczaka z cebulą i przyprawami, wlać wodę i bulion, dusić godzinę pod przykryciem, dodać pokrojone daktyle i miód (ja dodaje jeszcze figi i migdały w płatkach) i półgodziny bez przykrycia, żeby sos zgęstniał; przed podaniem posypać natką kolendry lub pietruszki;



Ryż szafranowy - produkty:
- ryż basmati - ilość zależy od apetytu biesiadników, ok. torebki na dwie osoby;
- wyciśnięty ząbek czosnku;
- 1 posiekana drobno cebulka;
- szafran (ja lubię dużo), 1/2 łyżeczki nitek;
- 4 szklanki bulionu na dwie szklanki ryżu;

1. na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek, wsypać ryż i wymieszać, wlać bulion i wsypać szafran, gotować na wolnym ogniu około 12 minut.







Herbata miętowa - produkty:
- listki miety, ok. łyżki na szklankę;
- przegotowana woda ok. 80 stopni;
- lód;
- cukier jeśli to komuś odpowiada;

W imbryczku zalać listki mięty, odczekać pięć minut, przelać do szklanek i dodać lodu;