Translate

piątek, 29 maja 2015

Retsina - letni napitek.

Czas uzupełnić piwniczkę. Na lato polecam greckie wino z dodatkiem terpentyny. Albo portugalskie wino verde. Albo jakie bądź wino musujące, byle był to brut. Skupiając się jednak na Retsinie, warto zakupić sobie na czas upałów kilka butelczyn, tym bardziej, że zwykle są to małe pojemności. Coś jakby większe piwo. Schłodzona Retsina jako uzupełnienie obiadu a nawet deseru, pozostawia po sobie niezatarte wspomnienia, bo smak jest nieporównywalny z niczym innym. Po prostu już zawsze będzie się kojarzyć z pierwszą konsumpcją, jeśli więc nadać owej odpowiednią oprawę bilans będzie dodatni. Retsina smakuje najlepiej latem, a dodatki w niej zawarte mają wspomagać nawodnienie, a nie jak to przy okazji alkoholu bywa, sprzyjać odwodnieniu organizmu.

funky retsina www.blog.chron

 Retsina_Bottles www.greek-travel-secrets

 www.crosswords911

 www.essen-trinken.hink-hellas

 matt-retsina www.greecefoods

 www.21food

 www.huffingtonpost

 www.wilsons.id

 www.play.google

 www.quietwanderings

 www.greek-islands

 www.discoveringanchal.wordpress

 tumblr_inline_mnsnjqqXbI1qz4rgp www.500sanwiches

 imogen rowland twitter

 man-in-brown-fedora-and-white-shirt-with-glass-of-retsina-wine www.wisegeek

 whitewinegallery www.athensattica

 www.drinkster.blogspot

 www.henleyvinters

 www.thatsgreece

 www.en.protothema