Translate

poniedziałek, 20 stycznia 2014

KoktajLOVE.

Jak wyglądałyby kreacje wieczorowe zainspirowane najbardziej znanymi i lubianymi koktajlami i drinkami. Według mnie mniej więcej tak:


 1. Air mail - składniki w częściach, wysoka szklanka,
- 2 części rumu Bacardi,
- 1 część syropu miodowego, lub miodu,
- 1 część wyciśniętego świeżo soku z cytryny,
- 1 część lodu
- 2 części szampana lub wina musującego;
wszystko, z wyjatkiem szampana, wymieszać wstrząsając, na koniec dolewamy szampana;




2. Kiwi Daquiri - długa szklanka lub kieliszek do martini
- 2 części rumu Bacardi lub innego,
-1/2 części soku z cytryny,
-1 część syropu klonowego,
-1 dojrzałe kiwi,
-2 cęści lodu;
w shakerze umieszczamy ugniecione kiwi i resztę składników potrząsamy 20 sekund;
























3.  Zeus Campari drink 
-2 części Metaxy,
-2 części Campari,
-1 część syropu miodowego,
-1 część soku z cytryny,
-1 część szampana lub wina musującego;





4. Coconut drink milk
-3 części rumu,
-2 części Malibu,
-1 część syropu miodowego,
-3 części śmietanki do kawy;




























5. Blue Hawaiian
-2 części białego rumu,
-2 części niebieskiego Curacao
-2 części soku z ananasa,
-1 część mleczka kokosowego;
-2 części pokruszonego lodu;
wszystkie składniki należy blendować przez 15 sekund, spiniony płyn wlewać do szklanek lub kieliszków;









6.  Hot Fuzz dla dwóch osób
-200ml części tequili,
-1 strąk papryki chipotle ewentualnie chili,
- sok  dwóch limonek,
-100ml wódki brzoskwiniowej (lub sok i wódka),
-100ml soku pomarańczowego,
- kruszony lód;
-do dekoracji mielona papryka;

Paprykę należy przeciąć i usunąć z niej nasiona (lub jeśli lubimy jazdę po bandzie nie usuwać, tylko przekroić), wrzucić ją do tequili na jakąś godzinę (albo dłużej, ale to znów zaostrzy smak), po wymoczeniu, odcedzamy tequilę i mieszamy ją z sokiem z limonek, wódką brzoskwiniową i dobrze mieszamy w shakerze.

Najfajniej drink wygląda w szklance żarówce (z przewężeniem), do każdej szklanki na dno wlewamy sok pomarańczowy, następnie napełniamy je kruszonym lodem i na niego wlewamy mieszanką z shakera, wierzch dekorujemy jak chcemy i posypujemy mieloną papryką.