Translate

poniedziałek, 31 marca 2014

Biała kiełbasa.

Skoro mowa o bieli i Wielkanocy, ciśnie mi się na łamy temat białej kiełbasy. Lubię ją choć mój żołądek mniej, więc nie jadam zbyt często. W święta jednak na pewno się skuszę, od jakiegoś jednak czasu biała kiełbasa nie trafia na nasz stół w postaci zwykłej zgrzanej. Zauważyłam, że łatwiej mi strawić białą pieczoną. Na dodatek jest smaczniejsza, bo można sobie ją dodatkowo doprawić i posypać np dużą ilością ziaren kminku i obłożyć gałązkami rozmarynu, co właśnie robię. Kupuję też z dobrego źródła i nie unikam cienkiej białej, wygląda jakoś mniej tłusto i zgrabniej na półmisku, chociaż Marek oczywiście obstaje przy grubej, więc najczęściej, chcąc mu dogodzić, przegrywam batalię o cienką. Dzieciaki oczywiście gardzą takim żarciem, więc na święta i tak trzeba zaopatrzyć się w torbę płatków śniadaniowych. Nie zaryzykuję też zmuszania ich do dzielenia się święconką. W zeszłym roku, Mikołaj zjadał ją z takim obrzydzeniem, że zemdlał. Miał infekcję i podwyższoną temperaturę a ja wyciągnęłam go z łóżka do śniadania i uraczyłam kawałeczkami święconki. Nie mogę o tym nawet myśleć. Nie warto nikogo zmuszać do próbowania potraw, które mu nie pasują. Przekonałam się w sposób drastyczny i więcej tego nie zrobię. Tradycja w części naszej rodziny, przyjmie więc okrojony wymiar, dzielenia się wielkanocnym...kawałkiem święconego chleba, który chyba przełkną.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxqVJ6RtGm6fP7H_8stFVu6iu3xpcv44SMmPUDQUTNKFERaxlBfj5HR4dpGnV02SuIAW-bv7KvCRihCA722UEXh08Cq40bWAjMOPyamyKevVYgKqg-OdKXa8fd1BDNTA7mr9J5c5WgD9b1/h120/www.winiary,+pieczona+w+musztardzie+i+piwie.jpeg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF0dzoGjoxypSauyn1jNTDfVCKPFuJEVhqbort5gNVAPbpmX3L9RbEWt-xDWUcj-xM8indmYvJDMPbgy9JLUzgDOdTJrZOcyZppcj_HqNAZjlcynNZcd5mWdTm0aTFOdRQJCjH786iwwLC/h120/Biala_kielbasa_w_pisiwe.JPG


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxVU5BJ24RmBYdO2WYvCryfvm2N9MGPMl3LiwbZKhRSdLD5hM6ZwBgK4q97oaHEkixfVJiSsXW6XG5W46dHrjabaU_REDD7VD9wvDz9_SjxaSyyEyNRBd_chonIhSJEMi3BY716UyS1B5r/h120/kuchniababcigramolki-buni.blogspot.jpg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsKXvYLc7G_lgfkduoeZ0C-dOs9hvlqW8jn8r6texCFrxhNPBF_ldfJDAJWxXa9ZhYDpMvneUNtBywPB-6lzZoT4E9ySpjfC30vSB5JnqxgMWbVcwu_3zWV9Joukleuu7x3gp7Dgpwi7eJ/h120/na4widelce.blogspot.jpg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidQnzu1RJFRg75jHWdbQeZLUNhOQq9ZmkpgaPpeoB8_cnOtHSI71ADJkLcEwH8bNHbS5PWIbqRZQcTYMxVsbXno0ca_wU-hRhXgj_AZ8ib_Qvp5zAJKsLTySLK-ZAkyHIF0ndXVW6Ri7KS/h120/Pieczona_biala_kielbasa_3239818.jpg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiry-RJIbSm_2JlC3Kb5ToVwzNGyD8gRKkuReqb3cC7UD6eGXTVrMTqsYKLdrJZ4E2YHDt5RR7r6q8VPdWRvPq_PmVNlocHnnkFZKq-EpFhgph4hyphenhyphenos2z2jQFTFlYelX5assFqJxb-FcIpM/h120/z11054884Q,Polska-biala-kielbasa-z-miodem-i-piwem.jpg