Translate

czwartek, 6 marca 2014

Jajo w sosie musztardowym.

Postrach moich piątkowych postów. Ach nie, przepraszam, gorsze były ziemniaczki z sosem pieczarkowym.  Tak było kiedyś, ale przynajmniej post był postem a nie jedynie wstrzemięźliwością od jedzenia mięsa. Stało się tak, jak często się w życiu dzieje. Obecnie uwielbiam i sos musztardowy i pieczarkowy, i wiele, wiele innych potraw nad którymi pociłam się wtedy, trzydzieści lat temu.
Do sosu musztardowego używam ostrej musztardy Dijon, przede wszystkim dlatego, że daje ładniejszy efekt a i smakuje sto razy lepiej niż inne. Jaja gotuję na twardo, kroję na pół i kładę żółtkiem na sosie. Do tego ziemniaki puree z gałką muszkatałową, białym pieprzem i śmietanką.
Sos mona zrobić na co najmniej kilka sposobów. Bazą może być mleko, śmietana, bulion a nawet woda. Podgrzewamy taką ilość płynu bazowego jakiej potrzebujemy, czyli tyle ile sosu chcemy otrzymać. Zagotowujemy. Potem dodajemy musztardę, i znów tyle ile chcemy, wszystko zależy od tego czy smak ma być hard, czy raczej sofcić. A więc, zaczynam od jednej łyżki musztardy, w razie czego zawsze można dołożyć więcej. Trzeba ją dobrze rozprowadzić mieszając jak ciasto naleśnikowe, potem czas na śmietankę. Używam kremówki, daje mi to natychmiast odpowiednią gęstość sosu a także smak, nieporównywalny niestety z jogurtami odtłuszczonymi i śmietaną 12% do zup i sosów. Kremówkę należy dolewać powoli i mało, na przykład łyżką. Ja robię jeden chluścik i rozprowadzam, za moment drugi i tak do otrzymania odpowiedniej konsystencji. To bardzo szybkie danie a ładnie podane na prawdę staje się odskocznią od ciągłej obiadowej smażeniny. Zupa do tego może być na przykład pieczarkowa, albo kalafiorowa. Zamiast sałatki szpinak a do picia koktajl z mrożonych truskawek.



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3TXydpC-P25ssu9HLhjbBlHVpXpNC-usrXBNWyGfIgWV5-q1_9WaRl65egb10Jv1RcIGuSERkT5orgfEtiBphsgI1UECZvo957ZL_MvMloGcY6e42TP-oG-nrf78h-X7iuG8uqMbzAtFr/h120/www.food.jpg




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCNa4eV29he_xV_0NyHQ0YacOVMdGa20pS3nvhsoQGoTED0rpNNNMgbBqYTL-XaYXrZrcpqcq5l-PqX7ggNawgU8aTLEATJcYuVyVBILP3B82ZT8coB-Zkx_8gFhlHOaxX_5vVASnK6UmO/h120/www.ibuygourmet.jpeg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjP2Sc5Yxz3P4zNrX8uhxGWdPAx1qas23bikW0AYgb55CHnx3oHnp0Cpcl4ZDWhTbv3M52Io0qrBphFODTCVoNOkW1EpQATx_oVbxiZLwXugWozXJoF4YkXWLzYyTbGOuB4bNhKwPb6cjwK/h120/2caebd10eb89ee91b1f2c2449cc3070f.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqirA26WMpr-4jhyphenhyphenzvH0px2awWLPPKvHtC8CcjdPli_5JB2-KBRdDVcwvWYuGC4yNhtth9YdcbU0Sxmh1j5oKmcUwSixuIKu2SCdQG0qqiIPNto5Qswe0-5Z_S4DcGGKP2HcUkqgmfkqw2/h120/Mustard4.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgn1P-WyKtbVQ3pkatUBLNT9L47btG_CfzPQk4HfGaFIvz8gwBq60VFLvFm9CDZr3JA6CoDB6RxcluE_oAIl3t-i-_r5fM2aGRV8aAtrugk2ri2Ysb0zUBcn0deGmZQ7xgKX5YgmqpMsVp2/h120/images.jpeg







https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOB9eyjqR0SKJE-a179dQvUohyphenhyphenVZ3yMBkKSG0-2GWpUs5A1fgE8jV_xQB4rugs8-z7K7Ws6gvGl6UpqxIlavi8n2bNGgIIZASywKg0lmaKbz3v1HrQQ0Y5yixenZjyNfn_2ZeaR_nfxe0i/h120/18eb41606d57ba6a4191fdf80953c653.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDO73xKIMkTUHFA6Dpb-_yrdCQIWpL-UvldY0vO_QVT1XGPWZPPj3Eko9ugi_NzPWI85YZ-18mBVWFoEfyby1y8rGumcDxuI_ctxYm7XHCkxZCTF7l-jQO3ZCySCgjwbRKtkIwcQ6kF8-l/h120/www.ifood.jpeg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDT-vuuarcz87l_6IrHQbYYW13R532AxB972Uzje8YqA3GXAoh3chlEro6Id70u6uSnNLsAbZvk4mPQEXz8qIE9bYxcl6HQ6ViyzLdadjS0OkqcJVgPorgfrpse1Rq7rb3zLhR8a2n8N86/h120/845a3c665900bf928580d1996bbf31d4.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5xM_U24BNoMuAAxR77rtuatXuj7lecODeUbligRkYUgvstXPPx6VepO71DwWKkDsh9GxsWj3P5ZHJUjz00HdgXamPo2ap_Wx9hd8aAYdZ8uJsDpI1d-JtiKU1rIDcFswYKCTsLZAwBi_L/h120/9378dddc4734a57b5ad2e369b5b4db32.jpg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiavpJ22PKMF95jICeozt6OWz_lZBjNz1-MG4qBz2wVbK3bac7D_bJ-7eiK8iPY9gE2J_pFfRcaM1R7-iIH06_RWrVnaGPLvVlooIm7li5Cci0_er3jx6-UqKXJZA2pQb4uiRqAPBA3BIqF/h120/reine_de_dijon_mustard.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjy_mC1GcREMPImcc5I75qz4NayUI2WDXI-t8cpAVOQkccnwzA58M_o1Fsr5k-ObAL9eng9zGukK3Y7Sq5yyU7nioEOQssODu1fpuqsj24kXdibRs6RgC64cMHmL7ayRNdTUsWttDKlZ6HI/h120/317684aecca05a94d3b9b31f95f7fcb6.jpg







https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxiNxTY7a8MviGsN0eTZxxtNV6MBw1IUyM77pNOmGz0yXt2N0anA_HxMZFIUmiVisoBKglKHFIWbns5kQUj0jsqrzAlMjg5enlG1Rp3_lzcm7DdCDwaS97YCPKwcGhRBL5WwKruOdG3ph-/h120/a6786393cb75f6a79e57d0bba0ce5647.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVApSEjuZYYYN7cdd5Yr6fjxhAGSj8mYlvKMUaJ4P02LiVWMNChV0ADZuvLntf_U87aPRRVg_prS47dKTLGulRvHqSt3uaHg2ZMB0Q7jbBwJc0iM3wcrfFXNL5UNEywvlnUgZMeyYlfzzX/h120/scandinavian_mustard_sauce.jpg




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjy-SDm6FIkqLTQ0xqeF7dFwwvJok9MttJ754ycRGGHQQF-joFUX-loRMEzlAV1GUnG24xLDWc6NPPyNwArRLNs2SNmjCSJiabOtR9X-nEUcApiGDsdbmmP3IyWfJsPe1R_GJ5rbzYmpdO7/h120/c85c05918a55cfe5b2dd2b2b45a40963.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAWglLLbKPHzeDgez06Gd9mES5TpRuZONoo8NGgsTpiJ0U5rQR5Ypekp_lPBJtiEg3fOL7MFU3dhss6bNDyfqMsowYmIeIk5cpyN0OJmBcJa-oNGhamkdnJUkEPrr6ZyfOtu2DrnbwaBLm/h120/c407b77ac107d162b08f854792e9f788.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2gmcMh0SMmR8DdjN8LgJhzrWRMi4f8_3wOGwFS3wgoVGhggkMmBNXDLr4UD5JlwQvuWEW_xre_87TnO5o0gCZ9YYNtghUTVA22lohTD1e-VFNC62G2-o7T5UHYK6_CIpGWUWWjgIID1UZ/h120/poboylivinrich.jpeg





https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6NRlLKfSPQupsI0dbHg0aaNnMIExQFdRJyMD7DmCiGNwIl3yknOVCWxIJC1npBNgzuh8aVkBbjlwWsFn6qw3DsjuCNoG-bu1zvW1it4Gn72mdqdsKfBzpU5akGi14i5UDTYQKC0-LWG5H/h120/db5a9ad2a60783cc5137ff02feb6a1fb.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbm_OKZEGkQ8zNZWiV7lX2hsHyhL7ciCWbaPWOZglthhXvPxplqsp-nPFdlipSD-N7DbAod3mYngG8brzLR-G7BFHOUkSHhKxyKdA14qAi6CpDeDK7Fr8DeFTzN8djKeifRx4D8LM4bFk-/h120/honey_mustard_sauce_0.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1ab2jvHNgD3ijZEpkNYRgQNI-oc6Stgt4AyFpdtfojhl_R9F8WVjz4F_XnbOdgxprZM9CyGG6-kxGvXVWmRVvD7zQjOv0OjtXytl_tfL9ndvb52ApVW9mEnUwGJ7LVFfdbnpxUWok_vDZ/h120/e5907ed903ff026456979927df9ea074.jpg



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgE1hyphenhyphenG36NZma-2FCZ2C4welnwoUSbkp1_iGlFvkqsDJtGH7_ietZPsxEoYlQXnfvBR0-5jDIT5w7uvqW0kRyt2xRsKipKvlGmnFQwimBw0MmSsViLKQuQbMrWUvTS1gIdQuGUsTauu6LRc/h120/mustard-10.jpg




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7A1K9x8qla9sDktjBw0Q1lFtrvUKqZcIq3wcJmzLvhKH8I3sWpD2xpoAgLu1ZjFqn9nzHgsro18rBZz8OjZR_emY-xiS2F3chlhfzvqiURBU4EbgeaaAptNRaJeXvYip6rMlgV1J1l7x6/h120/fe7f5489ed1d81414485c2a9ba2c6097.jpg