Translate

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Danie jednogarnkowe na dwa dni - Kurczak w winie lub szampanie.

a wcześniej zupa z marchwi, a na deser koktajl ze świeżych truskawek; Oblicz ile potrzeba Ci porcji mięsa np na trzy obiady i wówczas zakup odpowiednią jego ilość i ugotuj w dużym garze. To na prawdę fajne danie jednogarnkowe i nie nudzi się zbyt szybko. Dla zajętych, świetny sposób na domowy i wykwintny obiad bez codziennego skwierczenia w kuchni.

kurczak w winie
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFVZccLGFS-x1BvExebBo-6vp1oU2ssTYxCZO8dWNGXBptQL1xUI_-g7Jzyku7yQnZ-l3pS8RDMNxHGdvaGLS2FCghUpxZpjrmIuaHOcS50zj_VafEAiXath4ItAzwPTHkr3p_xQcw5n4t/h120/chicken-breasts-champagne-sauce+www.celtnet.jpg


zakupy- piersi z kurczaka np 4, albo lepiej jeden kurczak cały, poćwiartowany ze skórką, estragon np., bo może być tymianek albo trybula, albo rozmaryn, najlepiej świeże zioła w doniczce; szalotka w ćwiartkach jedna albo więcej, 2 szklanki wina, białego albo szampana, ja wlewam tokaj i biorę pod uwagę szklaneczkę dla siebie; ryż, pieczarki 500 g;

robota:
na dno brytfanny wsypujmy pokrojoną w ćwiartki szalotkę, ja lubię dużo i polecam wrzucić ze cztery;
na szalotce układamy kurczaka, solimy jak lubimy, na kurczaka układamy zioła, powiedzmy na każdą pierś - gałązkę;
zalewamy połową wina;
wkładamy brytfannę do piekarnika na 200 stopni, jeśli pieczemy piersi na dwadzieścia minut, jeśli kurczaka z kośćmi około godziny w 250 stopniach, w połowie pieczenia dodajemy drugą część wina;

podawać z ryżem, najlepiej brązowym i pieczarkami z patelni, smażonymi kilka minut na oleju i jednej łyżce masła, ze szczyptą estragonu (tego zioła, którego dodaliśmy do kurczaka) po usmażeniu wlewamy do nich chlust wina i podajemy na kurczaku.

jako starter zupa marchewkowa
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkDpCY7K8s825djh7rqLd_5u9n9n4_Lk-xW8-GOC2XBhNX1jchvcpq1bYg097E6dFchPp5jTrDGV5pXxZRiXOs8TUCP9g49jA9ZmnpfJxk9jhEkpcHhj6LyxmRxeHTLeBLn1zhnDOCP4O0/h120/CarrotSoup+www.cbc.jpg


zakupy - dwa pęczki młodej marchewki, dwie cebule, dwa ziemniaki, gęsta śmietana (kremówa), cukier, sól, pieprz można też dodać gałki muszkatałowej, około sześciu szklanek wody; ja lubię ją gorącą z kawałkiem chleba z masłem;

gotowanie:
zagotować wodę, dodać wszystkie warzywa, gotować pół godziny;
zmiksować warzywa, dodać łyżeczkę cukru, posolić do smaku, ewentualnie popieprzyć, podgrzewając na małym ogniu dodawać śmietanę jakieś dwie łyżki, podawać z odrobiną gałki i koperkiem;

deser: koktajl truskawkowy:

zakupy - pół kilo truskawek, cukier - dwie łyżki, dwie łyżki miodu, dwie szklanki mleka;
wszystko zblendować i podawać w szklankach ze szczyptą kardamonu, zmielonego;