Translate

wtorek, 8 października 2013

Kolejny obiadek, bo widzę, że lubicie obiadki...

Ochłodzilo się znacznie, więc pomidory w szklarni nie mają szans na zaczerwienienie. Postanowiłam się tym nie zrażać i zrobić na obiad sławne smażone zielone pomidory. Wczoraj wypróbowałam przepis z książki Fanie Flag na dwóch sztukach i były bardzo dobre. Nie rozumiem jedynie dlaczego to pomysł amerykański, bo smak żywcem grecki. Z tego powodu na dzisiejszy obiad do zielonych pomidorów kupiłam filety  kurczaka i będę robić greckie szaszłyki w jogurcie naturalnym z greckim sosem czosnkowym. Żeby jeszcze urozmaicić obiad pod względem kolorystycznym zrobię pieczone ziemniaki z papryką, cebulą i czosnkiem (ale bez sera haloumi i batatów, bo są tylko w Auchan) według przepisu Nigelli Lawson.
Jak widać, roboty będzie dużo, takiej dłubaniny i obierania, nakłuwania, miażdżenia, blendowania.
....



My już jesteśmy po obiedzie, było pyszne, tylko Matylda jadła jedynie ziemniaki i czosnek, więc gdy się obudzi muszę gotować drugi obiad dla niej.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWoxxF8RILCby1SgmpAlovm9tsnnYutmIsMnkTsw0UPxNnxDO34wevEBCClaQzvBxdgGfZlv4yALui3fJtgDSnO02m782ks3FqZjqasgt5VrnYVAZ_II2L9w2RlWRj7zqx17Iyi52WMjw/h120/111003104310.jpg


 Smażone zielone pomidory:
- 4 zielone pomidory;
- 1 jajko;
- okruchy chleba (ja daję tartą bułkę);
- tłuszcz z bekonu;
- mleko;
- sól i pieprz;
- mąka;

Na patelni należy rozgrzać tłuszcz z bekonu, ja do łyżki oleju dołożyłam dwa plastry bekonu. Pokrojone na grube plastry (1 cm) pomidory należy zanurzać w roztrzepanym jaju i tartej bułce, czyli postępować jak przy robieniu klasyka kuchni polskiej - kotleta schabowego. Smażymy aż do zezłocenia  panierki, potem przekładamy na talerz.
Do tłuszczu na patelni wsypujemy łyżkę mąki i rozprowadzamy ją filiżanką mleka, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy sos zgęstnieje polewamy nim pomidory. Fannie Flag pisała, że to danie to "najlepsze co może być", ja nie pójdę tak daleko, ale zdecydowanie bardzo dobre i szkoda byłoby nie poznać tej kwaskowej przystawki.





https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8oN0_NUUjvuCBYB4DBi-INNloH25D_PCRmQj93be6lEkCjevkH5OhhV4TT1emWhj5leE8DFOrVy83X1Dn3-pZJ9e4I_d0EuuRqvfailn4ZjBDrixx_0-xqxHH3dSG_j1KYo8-X3Nzm28/h120/allrecipes.jpeg




Ziemniaki z papryką, cebulą i czosnkiem - pieczone w piekarniku.
- ziemniaki dla czterech osób obieram i podgotowuję do średniej twardości 8 szt. średnich sztuk;
- czerwona cebula, duża, jedna, przekrojona na cztery części;
- trzy papryki: czerwona, żółta, zielona, pokrojone w dużą kostkę;
- główka czosnku, rozłożona na ząbki, ale nie obrane ze skórki;
- oliwa;
- sól i pieprz;


W piekarniku nagrzanym do 200 stopni umieszczamy blaszkę z podgotowanymi, przekrojonymi na pół ziemniakami, cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko polewamy wcześniej 4 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.
Po 45 minutach warzywa będą upieczone i lekko przyrumienione wtedy je solimy i posypujemy pieprzem. I są gotowe do jedzenia.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjO3FPCgfUNAV7QXrcbxQI7ySaWZiQAW23Xr1PnK7tL6XyUfKWCUKaaE59mVmYyPr_39b7DcM7Jqi_5GN30YewV15cXQEBWsqzx7Bc5ghqbI6CKR_UC5PsZ5P0WznJAo8p7ahSkIxsTX8/h120/pieczone+warzywa1.JPG


Szaszłyki greckie z jogurtem.
- 4 filety z kurczaka lub z indyka, pokrojone w długie szerokie pasy;
- jogurt grecki;
- sól i pieprz;
- 1 jajo;
- olej;
- patyczki;

W misce trzeba roztrzepać jajo i dodać do niego jogurt, sól i pieprz, włożyć do marynaty mięso tak, żeby oblepiła całe mięso, na godzinkę wstawiamy mięso do lodówki ( ja nie wstawiałam).
Paski mięsa nakłuwać wzdłuż na patyki i układać na nasmarowanej oliwą blaszce i wsadzić do piekarnika na  20 minut (200 stopni), aż do zrumienienia.




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3FqDMDB8TDWz11c8kZGRy0mUerUEb6VtKVlQaFJ5gNh5OkTUvkmr7zLTm-A25gdwA9YsTwUhY7s7LUe814WMaCX7DZX0x3DjD-ERtb-NJQ7aQp2edbB-3zqcpKu7R_P1sdJFz-WsOTIk/h120/100143125_456X342.jpg


Grecki sos czosnkowy:
- paczuszka migdałów;
- okruszki bułki;
- dwa zmiażdżone ząbki czosnku;
- dwie łyżeczki soku z cytryny;
- sól, pieprz, gorąca woda, oliwa;


Zblanszować migdały i utrzeć w blenderze, dodając okruchy i czosnek, oraz sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Blendując dalej powoli wlewać oliwę, dużo, około pół szklanki. Gdy masa będzie gładka dodajemy 4 łyżki wody i mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Z tym sosem wszystko zyskuje na smaku.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhodJD68KCmrXqlKUBYyTE8YLVmzDldyguxDKNkW2CAo5Zbi7DSBOC49jZgoPCrDkobyeVWlKBnu8No4YqcFAitm055GvuMKc7VBLWyKlSq8SIkmNYPjnmdHTJKMlyuQNoXAj4ig6UPaVk/h120/Fried_Green_Tomatoes_at_the_Whistle_Stop_Cafe_8645_Medium.jpg